Smallbizz Websites
Image default
Offers

Wat te doen met je bitcoin profit als je aangifte doet?

 

Het belastingseizoen kan verwarrend genoeg zijn met ingewikkelde regels over welke soorten inkomsten belastbaar zijn en welke niet; wat wel en niet afgeschreven kan worden; en welke activa wel en welke niet moeten worden vermeld. Voeg daarbij de verwarring rond digitale valuta en de status ervan in de ogen van overheden, en er zullen ongetwijfeld vragen zijn over hoe Bitcoin zich verhoudt tot belastingen.

Bitcoin profit aangeven bij de belasting

In Nederland omvat “belastbaar inkomen” alles wat als betaling voor goederen en diensten wordt ontvangen. Er is geen enkele reden om betaling in bitcoin uit te sluiten. Bitcoin dat van een andere persoon in de ruil wordt ontvangen, telt als bruto-inkomen, dat onderworpen is aan inkomstenbelasting. Bitcoin die wordt verdiend door middel van handel of door het runnen van een Bitcoin-ruil zou kunnen vallen onder de categorie “vermogenswinsten”, zoals goud, en zal worden belast. Bitcoins die gedolven worden, worden meegeteld als inkomsten uit de mijnbouwwerkzaamheden en zijn belastbaar, waarbij de opgebouwde kosten aftrekbaar zijn. Wanneer eigenaars hun bitcoins verkopen, worden ze belast op elke verhoging van de waarde van de bitcoins tussen het moment waarop ze werden aangekocht en het moment waarop ze werden verkocht.

Check de regels ten aanzien van Bitcoin profit

De Internal Revenue Service van de V.S. heeft in 2014 een mededeling over “virtuele valuta” opgesteld, waarin zij enige richtlijnen geeft voor haar visie op bitcoin als kapitaalgoederen die onderworpen zijn aan belastingen. De gebruikers zullen echter moeten kijken naar de belastingvereisten voor Nederland en hoe ze cryptocentrische valuta’s als bitcoin classificeren.

Om je voor te bereiden op het belastingseizoen is het belangrijk dat de houders van een bitcoin aantekening maken van de waarde van het digitale activum in verhouding tot hun lokale fiatvaluta. Het wordt ook geadviseerd om een gedetailleerde Bitcoin onkostendeclaratie bij te houden en de waarde van bitcoin te noteren op het moment dat het werd uitgegeven, voor het geval dat een van deze uitgaven kan worden afgeschreven.

Huur een accountant in voor het afhandelen van je Bitcoin profit

Het inhuren van een ervaren accountant is een goede manier om ervoor te zorgen dat je Bitcoin-gerelateerde belastingaangiften accuraat zijn. Er bestaan verschillende diensten om gebruikers te helpen bij het vinden van de manier waarop ze hun Bitcoin belasting kunnen betalen, waaronder Muntenrapportage en Bitcoin belasting. Hoewel niemand belooft dat het leuk zal zijn, is het nauwkeurig registreren en rapporteren van Bitcoin profit en inkomsten een cruciaal aspect van de digitale valuta economie.